Wat is kinesitherapie?
Kinesitherapie komt van het Grieks ‘Kinein’ dat ‘bewegen’ en van ‘Therapeuein’ dat genezen betekent.
Kinesitherapie betekent dus ‘genezen door bewegen’.
De rol van de kinesitherapeut houdt in dat we het functioneel bewegen zo efficiënt en effectief mogelijk herstellen, de kwaliteit van bewegen en dus van het leven, optimaliseren. Pijnbestrijding, beweeglijkheid van de gewrichten en spierkracht en –coördinatie spelen daarin een belangrijke rol.
Zowel in de preventie, het voorkomen of verergeren van een aandoening als in de eigenlijke behandeling (curatie) van een pathologie heeft de kinesitherapeut een belangrijke plaats in het geheel van de gezondheidszorg.
De kinesitherapeut heeft een breed gamma aan behandeltechnieken te beschikking. Afhankelijk van de patiënt met zijn/haar specifieke aandoening en mogelijkheden. Daarbij is het noodzakelijk dat de kinesitherapeut(e) zich baseert op wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen en aanbevelingen (evidence based).
Kinesitherapeuten werken zowel binnen de eerstelijnsgezondheidszorg (in eigen praktijk en aan-huis) als in ziekenhuizen, revalidatiecentra, rusthuizen, RVT en instellingen.
De laatste jaren evolueerde het beroep naar meer specialisatie in de vorm van ‘Bijzondere Bekwaamheden’. De kinesitherapeut(e) richt zich hiermee naar specifieke subgroepen en technieken en/of pathologieen zoals: sportletsel, hartaandoeningen, psychomotorische stoornissen bij kinderen, manuele therapie e.a.